Telttailua

Kirjaston kesäteltta pystytettiin ensimmäisen kerran kesällä 2006 Keski-Espoon kirjaston pihalle. Idea syntyi käytännön tarpeesta: kirjasto oli ahdas, kuuma ja nuorison suosiossa. Muiden asiakkaiden ja henkilökunnan hermot olivat ajoittain koetuksella. Helpotti, kun nuoriso saatiin kesäksi ulos. Teltalla oli tarjolla lehtiä ja kirjoja, mutta tärkeintä olivat ulkopelit ja iloinen tunnelma. Espoolaisia nuoria palkattiin kesätöihin telttanuoriksi.

Syksyn tullen idea poiki toisen: nuorille järjestettiin tilaa myös sisälle kirjastoon ja lukusali muutettiin nuortenosastoksi. Myöhemmin niin on tehty monissa muissakin kirjastoissa eri puolilla Suomea. Vanhoihin kirjastoihin ei aikoinaan suunniteltu nuortenosastoja.

Kun Keski-Espoon kirjasto muutti uusiin tiloihin Entresseen keväällä 2009, ei telttaa olisi enää tarvittu. Oli tilaa, eikä kuumuuskaan vaivannut. Mutta teltasta oli ehtinyt tulla tärkeä. Joka kesä oli opittu jotain uutta. Kirjastojen toiminta on yleensä hiipunut kesäksi, vaikka monilla lapsilla ja nuorilla on kesäisin paljon vapaata aikaa, eivätkä kaikki matkusta tai vietä aikaa kesämökeillä. Ilman kesätyöntekijöitä ylimääräistä toimintaa ei voisi järjestää. Onneksi Espoon kaupunki on mahdollistanut nuorten palkkaamisen kesätöihin. Valatorille, Entressen kirjaston pihalle, onkin pystytetty teltta joka kesä, myös tänä kesänä.

Uudet kesänuoret suunnittelevat henkilökunnan ohjeistamina viikko-ohjelmaa teltalle ja houkuttelevat nuorempiaan koneiden äärestä ulos aurinkoon. Kirjallisuuttakaan ei ole unohdettu. Kirjatrivia-viikko sai nuoret parveilemaan kirjahyllyjen luona etsimässä vastauksia päivän vihjeeseen. Mikä onkaan Suomen kansalliseepos? Vihje: Pääsankari on pitkäpartainen mies, jolla on taikavoimia.

Eeva Jäppinen
Keski- ja Pohjois-Espoo