Kirjastoammattilainen tuottaa kirjastoa

Sellon kirjasto on tapahtumakirjasto. Kirjallisuuteen, musiikkiin, elokuviin, peleihin – kaikkiin kulttuurimme eri sisältöihin muodosta riippumatta – liittyvät tapahtumat palvelevat kaikkia kuntalaisia ikään, sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Tapahtumapalvelut ovat ilmaisia, kuten muutkin kirjaston palvelut ja siitä huolimatta laadukkaita.

Minun intohimoni on parantaa laatua yhä vain ja välineenä siihen käytän tuottajan roolin luomista. Kirjaston tapahtuman vastuuhenkilö on tuottaja, joka ei välttämättä tee itse kaikkea, mutta tietää, mitä on tehtävä ja etsii resurssit, delegoi tehtävät, hoitaa markkinoinnin kuntoon, tapahtuman johtamisen paikan päällä ja jälkihoidon. Tuottaja kantaa vastuun, innostaa ja ideoi.

Pelkästään markkinointi vaatii useita eri osaamisen lajeja. Viestimme sosiaalisessa mediassa, tiedotamme verkkosivuilla, info-televisioissa, esitteillä ja lehdistötiedotteilla. Tarvitsemme tekstiä, kuvaa ja grafiikkaa sekä välineiden teknisiä hallintataitoja. Äänentoiston hallinta, taito haastatella ja kyky herättää aitoa keskustelua yleisön kanssa ovat esimerkkejä taidoista, joita tarvitaan, kun tapahtuma on meneillään.

Kukaan ei ole kaikkien taitojen taitaja, mutta kaikkia taitoja tarvitaan. Tuottamisen taitoa ryhdymme ottamaan vielä paremmin haltuun tänä syksynä Sellon kirjastossa ja jokainen tiimi ja jokainen osaaja tarvitaan mukaan.

Olen iloinen monista hyvistä palautteista, joita olen saanut kesän aikana asiakkailta suoraan kirjastossa ja palautejärjestelmän kautta. Kaikki eivät ole tyytyväisiä ja olen pahoillani siitä, että yksi kirjasto ei voi toteuttaa kaikkien ihannekirjastotoimintaa. Tavoittelen yhä toiveikkaasti kirjastopalvelua, joka palvelee mahdollisimman monia ja täyttää Espoon kaupungin tilauksen kirjastolaitokselleen – niin kuivaa kuin tällainen sanoitus onkin, virkamiehenä palvelen kuntalaisia ja heitä edustavia luottamushenkilöitä. Käytämme uudet ja vanhat taitomme asiakkaidemme hyödyksi, joka päivä.

Oili Sivula

kirjastopalveluiden aluejohtaja, Leppävaaran alue