Kirjaston hämähäkkimiehet ja prinsessat

”Yllättäkää lapset! Antakaa heille elämyksiä. Lasten täytyy saada tanssia tarinat! Silloin ne jäävät pään lisäksi myös heidän kehoonsa”, hehkutti tanskalainen lastenkirjastonhoitaja Jim Højberg elokuussa IFLA-konferenssin (International Federation of Library Associations and Institutions) Sellon kirjastossa pidetyssä seminaarissa.

Elämyksiähän me kirjastossa haluamme tarjota. Joskus onnistumme myös yllättämään lapset. Tarjoamme sellaista, mitä ei heti arvaa kirjastosta löytävänsä. Entressen kirjaston lastenosastolla on rekillinen fantasiavaatteita lasten vapaasti käytettävissä. Siivet selkään ja lentoon! Hyllyjen välissä vilahtelee usein hämähäkkimiehiä ja pieniä prinsessoja. Koululaiset ovat saaneet myös yöpyä kirjastossa. Yökirjasto tarinoineen oli kuulemma hieno kokemus. Tanskassa elämyksellisyys on viety vielä pidemmälle. Vejlen kirjaston kolmipäiväisissä Ronja Ryövärintytär -pajoissa tanssitaan ryöväritansseja, mutta majaillaan myös keskiaikaisessa talossa ja osallistutaan historiallisiin työpajoihin. Lapset palaavat kotiin nokisina, väsyneinä ja onnellisina.

IFLAn seminaarissa saksalainen Suzanne Brandt painotti, että nykyään, kun lapset saavat omassa arjessaan aiempaa vähemmän suoria kokemuksia esimerkiksi omasta kehollisuudestaan ja luonnosta, tarvitaan helposti saavutettavia paikkoja, joissa tätä puutetta voidaan korvata. Kirjasto voi olla paikka, jossa ihmisten keskinäistä yhteyttä, ihmisen ja luonnon yhteyttä sekä lasten mielikuvitusta ja luovuutta edistetään. Brandt puhui myös todellisen maailman ja virtuaalisen maailman yhdistämisestä. Haasteellisia tehtäviä, mutta niiden suuntaan lastenkirjastotoimintaa kannattaa mielestäni kehittää. Jotain teemme jo nytkin. Se onnistuu, kun palaset loksahtavat kohdilleen: hyvä idea, innostunut ja osaava henkilökunta sekä sopivia kumppaneita. Usein tarvitaan myös apuraha. Parasta on, jos apurahan turvin alkanut toiminta voidaan juurruttaa osaksi kirjaston jokapäiväistä elämää. Erityisen iloinen olen jo kolmatta vuotta jatkuvasta lasten sanataidepajasta. Se on toiminut lapsilähtöisesti ja tavoitteena on ollut lasten voimaannuttaminen. Elämyksellisyys on ollut tärkeä elementti ja siksi kerho on retkeillyt myös luonnossa. Tänä syksynä apurahat auttavat Entressessä alkuun lasten animaatiokerhon ja nuorten kirjoittajapiirin. Voimme apurahan ansiosta tarjota kirjoittajapiirissä ilmaiseksi korkeatasoista opetusta: yhtenä ohjaajana toimii Finlandia Junior -palkinnon voittanut Vilja-Tuulia Huotarinen.

Eeva Jäppinen
Keski- ja Pohjois-Espoo

Julkaistu kohteessa Jory Merkitty: