Musiikin lumo

Kirjaston johtoryhmän jäsenten vaihtuessa joudumme jakamaan myös uudelleen keskitetyiksi vastuiksi kutsumiamme tehtäviä. Olen jo lupautunut hoitamaan vuodenvaihteen jälkeen perinnän vastuita ja aivan erityisesti halusin saada musiikkikirjastotoiminnan vastuun itselleni.

En osaa laulaa. En osaa soittaa mitään instrumenttia. Kuuntelen joka päivä musiikkia. Näillä meriiteillä väitän voivani johtaa Espoon kaupunginkirjaston musiikkikirjastotoimintaa, koska kirjastoissa on ammattilaisia, jotka osaavat paitsi laulaa ja soittaa, myös tanssia ja tuottaa musiikkia. Minun asiakseni jää auttaa heitä. Jokaisessa kirjastossa on palveluprofiilien ja tilojen mukaan sovitettua musiikkikirjastotoimintaa, jota ammattilaiseni hoitavat.

Kaikkein tärkeintä on, että musiikkikirjastotoimintaa ei unohdeta pölyttymään historiakaappiin, koska asiakaspalvelulle antautuneet tietoa, kokemusta ja kykyjään tarjoavat ammattilaiset ovat aivan yhtä arvokkaita ja ennen kaikkea oppimiskykyisiä kuin aina. Maailma muuttuu ja musiikkikirjastotoiminnan ammattilaiset ymmärtävät sen. Musiikin tekeminen ja yhdessä kokeminen ovat kuuntelemisen (ja lainaamisen) lisäksi aivan yhtä paljon kirjaston tehtäviä.

Eri yhteyksissä olen jo tutustunut joihinkin uusiin kollegoihini. Joukossa on intohimoisia eri musiikin lajien harrastajia. Yksi minulle aivan uusi musiikin laji on baul.

Tässä muutama linkkivinkki:

Sain mukaani pari äänitystä kotiin kuunneltavaksi. Toivon, että kyseessä ei ole testi! En osaa musiikkia teoreettisesta näkökulmasta, joten kaikki äänimaailman hienoudet jäävät minulta ymmärtämättä. Olen kuulevinani yhtäläisyyksiä Aasian ja Lähi-idän suuntaan ja yhteinen tunnereaktioni näille kaikille on, että musiikki on surullista. Syynä on ehkä huilu (tai se jokin joka kuulostaa minusta huilulta), jonka olen aina kokenut surulliseksi instrumentiksi. Muistan yhä, miten ihmeissäni olin vanhasta Silkkitie-sarjasta, jota on tämän vuoden aikana uusittu Ylen Teema-kanavalla. Toisen maanosan musiikki on vieraan ja eksoottisen kuuloista, eikä sula helposti.

Odotan tulevaisuuttani musiikin parissa uudesta, kirjastoammattilaisen näkökulmasta katsottuna! Ehkä saan lisää erilaista koettavaa levylautaselle, jos hyvin käy.

Oili Sivula

aluejohtaja, Leppävaaran alue