Kaikki kyvyt käyttöön

Ihminen kukoistaa, kun saa tehdä työssään asioita, joille syttyy. Muistan vuosien takaa, miten Espoon kaupunginkirjastossa työt aloittanut työtoveri riemuitsi, kun selvisi, että hänen monille taidoilleen oli yhtäkkiä kysyntää. Edellisessä työpaikassa työnkuva oli pidetty erittäin kapeana.

Henkilökunnastamme löytyy monenlaisen työn taitajaa

Kirjaston siirtyminen osittain verkkoon on lisännyt kuvaajien ja kirjoittajien tarvetta. Runsas tapahtumatuotanto vaatii sekin monenlaisia taitoja. Me kirjaston johtoryhmässä luomme suuret linjat, mutta impulsseja tulee ympäröivästä maailmasta, asiakkailta ja tietysti myös henkilökunnalta. Innovatiivisessa työyhteisössä henkilökunta voi myös itse ideoida uusia palveluja. Ilman henkilökunnan erityisosaamista ja intohimoa ei Entressen kirjastossa olisi nyt asiakkaille käytössä monipuolista digitointikeskusta eikä nuorten musapajat mahdollistavaa musiikin mediateekkia.

Johtajana haluan vaalia kulttuuria, jossa yhdenkään työntekijän ei tarvitse kätkeä kynttiläänsä vakan alle. Kenenkään osaamista ja innostusta ei ole varaa väheksyä. Kaikille kyvyille on käyttöä. Ja tarkoitan todella kaikkia. Uusilta sivareilta urkitaan nopeasti mahdolliset kiinnostuksen kohteet. Teknisesti taitavat supliikkimiehet pääsevät mukaan pitämään internetin asiakasopastuksia. Entressen kirjastoon ilmaantui vähän aikaa sitten harjoittelija, joka on kauan harrastanut roolipelejä. Kirjaston nuoret saivat oitis roolipelikerhon, jossa pääsevät nyt tutustumaan tähän uudenlaiseen tarinankerrontaan. Ecuadorista kotoisin oleva harjoittelija pani puolestaan pystyyn espanjankielisen kielikahvilan. Harjoitteluaika on jo ohi, mutta suosion saavuttaneelle kielikahvilalle on luvassa jatkoa.

Työ ei tietenkään voi olla vain sellaista, mistä on itse kiinnostunut, mutta jotain sytyttävää pitäisi jokaiseen työpäivään sisältyä. Joskus työntekijä voi myös ihan omasta aloitteestaan päättää kokeilla jotain uutta, jota ei ole ennen tehnyt. Erään lähikirjaston kokenut työntekijä halusi tänä syksynä kokeilla taitojaan kirjavinkkarina. Kirjavinkkaus osoittautuikin mieluisaksi uudeksi tehtäväksi. Mukavuusaluettaan voi laajentaa vain uskaltautumalla ensin sen ulkopuolelle.

Eeva Jäppinen

Keski- ja Pohjois-Espoo