Millaista väkeä teillä on täällä töissä?

Keskustelin muutama päivä sitten Espoon kaupungin Tilakeskus-liikelaitoksen toimitusjohtajan Carl Slätiksen kanssa. Hän ihmetteli miten kirjastonhoitajat osaavat tehdä kaikkea sitä, mitä Espoon kaupunginkirjastossa tehdään. Niinpä niin, meillä on töissä erinomaisia kirjastoalan ammattilaisia. Mutta sen lisäksi olemme määrätietoisesti rekrytoineet muiden alojen ammattilaisia täydentämään osaamistamme.

Olen rekrytoinut kirjastoon ainakin luokanopettajia, kuvataiteilijoita, lastentarhanopettajia, muusikkoja, graafikkoja, nuorisotyöntekijöitä, terveystarkastajan, filosofeja, diplomi-insinöörin ja media-assistentteja.

Pidän kovasti uranvaihtajista eli työelämää nähneistä ihmisistä, jotka ovat jo tehneet uran jollain ehkä ihan eri alalla ja muuttamassa elämäänsä (vapaaehtoisesti tai pakosta työttömyyden kautta) ja päättäneet lähteä kokeilemaan kirjastoalaa. Olemme saaneet uranvaihdon kautta muutamia loistavia tyyppejä taloon!

Aina ei synny menestystarinoita. Kirjasto ei ehkä ollutkaan sellainen työpaikka, mikä oli mielessä alalle hakeutuessa. Omille aloilleen, jonnekin muualle, palanneet ovat tärkeitä hekin, sillä joka tapauksessa he levittävät kirjastosanomaa eteenpäin! Kirjaston esimiehillä on vastuu siitä, millaista tarinaa he haluavat levittää.

Kunnioitan siviilipalvelusmiehiä. Ilman heitä Espoon kaupunginkirjasto ei olisi sitä mitä se nykyään on. Sivareilta olemme saaneet korvaamattoman määrän nuorta näkemystä, ideoita ja ajatuksia. Sivareista parhaat ovat monesti lähteneet opiskelemaan kirjasto- tai nuorisoalaa. Kiinnostusta alaan sivarivuoden jälkeenkin pidän suurena kunnianosoituksena! Me olemme onnistuneet antamaan alastamme ja Espoon kaupunginkirjastosta houkuttelevan mielikuvan!

Maahanmuuttajataustaisen henkilökunnan kautta olemme saaneet käyttöömme tärkeän annoksen kulttuurista osaamista ja osaamista maahanmuuttajien tavoittamiseksi. Osaamista on karttunut myös kaikkien lukuisten meillä työskennelleiden harjoittelijoiden ja työkokeilijoiden kautta. Oma työkulttuurimme on rikastunut samalla kuin varkain.

Kiinnostaako sinua työskentely Espoon kaupunginkirjastossa?

Kirjaston kesätyöpaikat tulevat hakuun 21.1.2013 alkaen.

Merja Pihlajamäki

Matinkylä-Olari ja Espoonlahti /Etelä-Espoo