Kurkista Espoon kirjastoihin!

Sellon kirjasto on nauttinut huomion kohteena olostaan vuonna 2012. Börjen lukuhetket, kansainvälinen kirjastoalan konferenssi IFLA, go-lautapeliviikonloppu, pohjoismainen kirjastojärjestelmätapahtuma, Pointin tyttöjen tilan uudistus, lavan varustelun päivittäminen, Rokkiritarit, ensimmäiset Hyvinvointitreffit ja helmet.fi-palvelun käydyin kirjaston sivu… kirjastossa tapahtuu ja kirjasto elää. Käyttäjien rakastama kirjastomme parantaa menoaan vuosi vuodelta ja 10-vuotista taivaltamme juhlitaan vuonna 2013. On vaikea ylittää jo toteutettua, mutta me yritämme! Laaksolahden ja Viherlaakson kirjastot ovat kohentaneet lastenosastojen palvelua. Viherlaaksosta löytyi myös vuoden asiakaspalvelija.

Mitä tapahtui kirjastossa 2012? Tätä ihmettelevät asiakkaat Tapiolassa. Me paljastamme että on ollut yllättävä invaasio uusia kirjastolaisia vanhojen lisäksi. Me olemme näkyneet ja kuuluneet ja tuottaneet kirjastopalveluiden hurlumhein. Keskustelemme asiakkaiden kanssa yllättävistä asioista ja iloitsemme joka kerta kun asiakas on avoimesti kiinnostunut kirjallisuudesta, maailmasta tai vain halukas kertomaan meille miksi hänestä puuron syönti on terveellistä. Kirjastosta on tullut keskustelu- ja oleskelutila.

Entressen kirjastossa oli jälleen vauhdikas vuosi täynnä erilaisia tapahtumia ja kerhoja. Uusina palveluina käynnistyivät syksyllä digitointikeskus, nuorten musapajat ja roolipelikerho. Kirjastoauto-osastolla suunniteltiin koko vuosi kiivaasti uudenlaista lastenkirjastoautoa yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. Uusi auto toivotetaan tervetulleeksi 1.2. Lähikirjastoissa puolestaan innostuttiin kirjavinkkauksista. Kauklahdessa järjestettiin myös asukkaiden erityisesti toivomia historia-aiheisia tilaisuuksia.

Kirjasto Omenassa kokeiltiin ensimmäisenä HelMet-kirjastona varausten itsepalvelunoutoa. Kokeilu päätettiin loppuvuodesta vakinaistaa. Näin saatiin asiakkaita aika ajoin kiusanneet varaustennoutojonot historiaan ja henkilökunnalle vapautettiin aikaa muihin tehtäviin. Toinen merkittävä askel oli nuortenosasto Sarttiksen toiminnan vakiinnuttaminen. Starttiksessa vierailee päivittäin kymmeniä nuoria. Alkuvuodesta alkaen kirjasto on ollut auki myös sunnuntaisin (klo 12-18), ja asiakkaat ovatkin löytäneet kirjastoon sunnuntaisin suurin joukoin. Kirjaston kävijämäärä jatkoi hurjaa kasvuaan (836 000 eli 12,6 % enemmän kuin 2011) jo kolmatta vuotta peräkkäin.

Espoonlahdessa Saunalahden kirjasto avasi ovensa elokuussa Saunalahden koulun tiloissa ja tuli suosituksi saunalahtelaisten perheiden ja koululaisten parissa. Nuoret löysivät Kivenlahden kirjaston ja siellä tarjottiin entistä enemmän toimintaa ja tekemistä nuorille. Tämän mahdollisti nuorisokirjastotyötä tekevien työntekijöiden lukumäärän lisääminen. Lisäsatsaus näkyi ja tuntui loppuvuodesta kirjastosalin rauhoittumisena. Kivenlahden kirjaston kävijämäärä kasvoikin vuonna 2012 lähes 7 %.  Soukan kirjaston kirjastosalia järjestettiin ja kalustettiin hieman uudelleen ja Nöykkiön kirjastossa avattiin olohuone.

Aineistokeskus ahersi vuonna 2012 uuden hankintajärjestelmän käyttöönottamiseksi. Pääasiallinen syy urakan läpikäymiseksi on ollut ajatus siitä, miten kirjan matka asiakkaalle yksinkertaistuu ja varaukset voidaan tehdä jo siinä vaiheessa, kun kirja on vasta tilattu. Pidämme niin suuressa arvossa lukemisen iloa ja ajatusten avartamista taiteen ja kulttuurin eri ilmentymien kautta, että haluamme oikoa kaikki mahdolliset mutkat tarjoamamme aineiston ja kokijan välillä!

Digitaalisten palvelujen vaikuttavin tapahtuma oli uuden HelMet.fi -palvelusivuston käyttöönotto. Sivusto kertoo ja kutsuu asiakkaita keskustelemaan pääkaupunkiseudun kirjastojen palveluista, julkaisee uutiset ja tapahtumatiedot sekä toimittaa luku-, musiikki- ja elokuvavinkkejä. Kesä-joulukuussa HelMet.fi:ssä käytiin 1 447 596 kertaa.

E-aineistojen mahdollisuuksien kartoittaminen tarjonnan laajentamiseksi on ollut myös keskeinen asia palveluiden kehittämisessä ja työ jatkuu edelleen, jotta kirja ja lukija kohtaisivat, vaikka maailma molempien ympärillä muuttuisikin. Kirjasto odottaa, että palvelun kautta helposti käytettävissä olevista e-kirjoista muodostuu uusi hittituote. E-kirjoina on tarjolla on kotimaisten kirjojen lisäksi sekä ruotsin- että englanninkielistä tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Merkitty: , , , , , , , , ,