Uuden äärellä

Vinyylibaari

Miksi maailma on täynnä valintoja? Ovatko nuo valinnat myös lisääntyneet vuosikymmenien saatossa?

Jos käytän poliittisia silmälaseja, sanoisin että olemme onnellisessa asemassa, kun voimme tehdä valintoja. Olemme etuoikeutettuja Suomen kirjastomaailmassa, kun voimme ajaa ja edistää uusia asioita kuten itsepalveluun liittyvä varausten maksuttomuus, SLOW-asiantuntijapalvelu Tapiolan kirjastossa, nuorten palvelujen kehittäminen Kivenlahden kirjastossa. Ja paljon muuta.

Moni meistä kokee valintojen tekemisen ja valintojen mahdollisuuden työhyvinvoinnin yhtenä osana. Mutta miten käy työelämässä, kun valintoja haluaa tehdä säilyttäen vanhaa ja vastustaen uutta? Ei kovin suositeltavaa. Silloin valinnat voivatkin koskea sentyyppisiä kysymyksiä kuten siedänkö muutoksia. Pysynkö neutraalina muutoksille vai vastustanko muutoksia? Suostunko henkisesti siihen, että maailma muuttuu ympärilläni?

Päätösten teko on tullut nopeammaksi. Asioita, joihin pitää ottaa kantaa on enemmän ja asiakaspalvelussa valintojen tekeminen on yhtä ketjua. Haluaako asiakas tätä vai tuota? Ymmärsinkö hänet oikein vai pitääkö vielä tarjota palvelua? Asiakkaalla on kiire – onko hänelle mahdollista löytää nopeasti jotain? Monta valintaa on tehtävä. Ehkä koko asiakaspalvelun dynamiikka on uudistumista? Mitään vanhaa vastausta ei voi tarjota, pitää katsoa aina uutta ihmistä kasvoihin.

Kirjasto konsepti on siis uudistuminen, uutta generoiva. Uusi kirjallisuus, uutuudet musiikissa ja elokuvissa…. Uutta seuraamalla saamme aikaan kirjaston uuden tulemisen. Luomme uuden kirjaston uusine sisältöineen.

Sunniva Drake
Tapiolan kirjasto ja Espoonlahti/Etelä-Espoo

Kuva: Tallennemuodot vaihtuvat. Kirjaston vinyylibaarissa voi asiakas siirtää älppärinsä ja kasettinsa digitaaliseen muotoon.