Unelmista ja rohkeudesta syntyy uutta

”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille,
jolla on aikaa ja tilaa unelmille.
Ja mielen vapaus…”

Näillä sanoilla toivottivat Sunan koulun kuoro ja Elias Hämäläinen Espoon uuden lastenauton, Välkyn, tervetulleeksi.

DSCN3064

Uusi, kaunis auto lähti liikkeelle unelmista. Matkan varrella unelmia ovat vieneet eteenpäin useat eri ihmiset. Kirjastoautotoiminta sisältyy Keski- ja Pohjois-Espoon aluejohtajan vastuualueeseen. Edeltäjäni käynnisti hankkeen ja evästi sen matkaan todeten, että jotain ihan uudenlaista on tulevaisuuden kirjastoauton oltava. Suunnitelmissa olisi tähdättävä 15-20 vuotta eteenpäin tuntemattomaan tulevaisuuteen. Siitä alkoi unelmointi.

Uuden kirjastoautohankkeen projektipäälliköksi valittiin pitkän linjan kirjastoautolainen, palvelupäällikkö Eeva Laitinen. Hän otti tehtävän ihailtavan innostuneesti ja rohkeasti vastaan, vaikka eläkkeelle siirtyminen häämötti. Heti alussa todettiin, että auton sisätilojen on oltava helposti muunneltavissa, jotta muuttuviin ja vielä ennakoimattomiin tarpeisiin voitaisiin vastata. Ja aika pian päätettiin, että autoa suunniteltaisiin yhdessä Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa. Nuoret ihmiset toisivat mukaan tuoretta ajattelua.

Tiedämme, että helpomminkin olisi auton voinut saada. Vanhan mallin mukaan alustan ja korin valmistajat olisivat hoitaneet kaiken valmiiksi avaimet käteen -periaatteella. Nyt auton sisätilaa ja ulkoasua suunnittelivat opiskelijat, joiden piirtämiä kalusteita valmisti vielä yksi taho. Neuvotteluja ja pohdintoja käytiin joka käänteessä ja yllätyksiäkin tuli vastaan. Mutta rohkeus ja ennakkoluulottomuus kannatti! Vanhaan tapaan tehden ei olisi saatu näin upeaa ja raikasta autoa. Espoon projekti toi uutta tietoa koko kirjastoautoalalle. Välkkyä tehdessä myös korinvalmistaja pääsi tuulettamaan näkemyksiään.

Välkyn toimintakin poikkeaa entisestä. Koulu- ja päiväkotireittien lisäksi autolla on tapahtumareittejä. Näiden idut saimme myös opiskelijayhteistyöstä. Välkky voi muuntua elokuva-autoksi, askarteluautoksi tai vaikka puutarha-autoksi. Uudessa autossa on myös paljon laitteita. Takaikkunan screeni , kosketusnäyttöpöytä ja muut laitteet vaativat uudenlaista osaamista. Tämä kaikki vaatii henkilökunnalta työtapojen radikaalia muutosta ja uuden oppimista. Muutoksen läpivienti käytännön arkeen on johtajan vastuulla.

DSCN3073

Eeva Laitinen saattoi aikoinaan maailmaan kaksi edellistäkin kirjastoautoa, Peikonpojan ja Helmin. Mieleeni ovat jääneet Peikonpojan valmistujaisjuhlasta vuosien takaa korinvalmistajan sanat, joiden mukaan autosta tuli hauska ja iloinen varmasti osittain sen takia, että Eeva Laitinen on niin hauska ja iloinen ihminen. Ja hauska ja iloinen autohan tuli tästä Välkystäkin. Vrrmmm…

Eeva Jäppinen
Keski- ja Pohjois-Espoo