Pieni kirjastoihme

Tänä keväänä tapahtui pieni kirjastoihme. Maaliskuussa avattiin Entressen kauppakeskuksen tyhjään kahvilatilaan uusi paikka nuorille. Tämä Jukeboksiksi nimetty tila on paitsi viihtyisä oleskelutila, myös paikka, jossa tapahtuu kaikenlaista musiikkiin liittyvää. Siellä on jukeboksi, esiintymislava, dj-pöytä ja soittohuone. Jukeboksissa on jo nähty nuorten bändejä, pidetty dj-pajoja ja BeatClub, jossa tehtiin musiikkia iPadeilla. Open stage -illoissa kuka tahansa voi nousta lavalle esiintymään. Jukeboksin soittohuoneessa pidetään kirjaston omia Musapajoja, joissa voi tehdä musiikkia tietokoneella tai kokeilla soittimia.

Jukeboksi3

Jukeboksi on paitsi uudenlaista musiikkikirjastotoimintaa, myös paikka, jossa voi kokeilla muutakin. Siellä on vietetty tyttöjen iltoja ja pidetty venäläinen diskoklubi, ja koska tilassa on keittiö, siellä on myös opiskeltu terveellisen pikaruuan ja herkkujen valmistusta. Toukokuun Ravintolapäivänä kokeilimme Jukeboksissa Suomen ja luultavasti koko maailman ensimmäistä pop up –kirjastoravintolaa. Vielä ei kovin moni asiakas löytänyt ravintolaamme, mutta ehkä seuraavalla kerralla.

Jukeboksi1

Uusin kokeilu koskee pienimuotoista kaupunkiviljelyä, josta toivomme nuorten innostuvan. Apua olemme saamassa kaupungin puutarhaihmisiltä. Jukeboksin toiminnasta vastaa kirjasto, mutta tapahtumia ja työpajoja toteuttavat monet eri tahot: Metropolia Ammattikorkeakoulun opiskelijat, Omnian opiskelijat, Kulttuurilla osalliseksi -hanke ja Espoon kulttuurinen nuorisotyö. Erilaiset toimijat tuovat tarjolle osaamistaan ja innostustaan. Opiskelijat saavat harjoittelupisteitä ja nuoret toimintaa. Tällainen elämänmyönteinen toiminta voi omalta osaltaan lisätä nuorten uskoa siihen, että elämästä löytyy hauskoja, mielenkiintoisia ja kokeilemisenarvoisia asioita. Nuorten elinvoimaisuus on yksi Espoon uuteen strategiaan, Espoo-tarinaan, sisältyvistä poikkihallinnollisista hankkeista. Jukeboksin kaltainen toiminta on yksi tapa lisätä nuorten elinvoimaisuutta ja estää syrjäytymistä.

Jukeboksi2

Olen iloinen ja ylpeä siitä, miten hyvin nuoret ovat ottaneet Jukeboksin vastaan. Viikottain kävijälaskuri näyttää yli 2000 kävijää. Jukeboksissa on aikuisia pitämässä yllä järjestystä ja järjestämässä toimintaa. Ja menekistä päätellen kahviautomaatin kaakao on hyvää.

Eeva Jäppinen
Espoo