Yhteistyössä on voimaa

Nuorisonohjaajat Annika Bäck ja Leila RäsänenEspoon kaupunki järjestää organisaatiotaan ja kertoo tarinaa kuntalaisille. Kirjastossa saa välillä raapia päätään, tarkoittaako tuo jotakin meille. Espoon tarinaan olemme lopulta oikein tyytyväisiä, kun pääsimme lähemmin tutkimaan arvoja ja tavoitteita! Kulttuuritoimen organisoituminen taas on kesken ja näkyvyys seurauksiin kirjastolle vielä heikko. Olemme kuitenkin ottaneet valmistelussa jo jonkin aikaa olleet tavoitteet vakavasti ja tiivistäneet yhteistyötä kaupungin muiden toimijoiden kanssa. MetkaMatka on kulttuuritoimen kanssa yhteistyössä pian alkava tapahtumasarja, joka ulottuu kirjaston kaikkiin toimipisteisiin. Sellon ja Entressen kirjastot ovat myös aloittaneet yhteistyön nuorisotoimen kanssa.

Sellon kirjasto haki ja sai valtiolta tukea yhteistyön aloitukseen. Kirjaston tila on vapaata oleskelutilaa, mutta jos ja kun nuorella ihmisellä on selvästi jokin ongelma, apua on ollut tarjolla. Nuorisotoimi taas on kasvattava ja puuttuva. Toimintatapojen ja yhteisten sääntöjen luominen on tehtävä, samojen nuorten kanssa samoissa tiloissa ei voi toimia, jos eri aikuisilta saa erilaiset säännöt noudatettavakseen. Kirjastossa on kautta aikain ollut lapsen- ja nuorenmielisiä henkilöitä, mutta kirjastokoulussa ei opeteta kasvattamista ja auttamista.

Lähtölaukausbileet on nyt pidetty ja työ alkanut oikein todella. Nuorille on tiedossa uutta ja kivaa toimintaa, kun työntekijät treenaavat yhteistyötä. Sellon Pointin uuden ajan aloitusprojekti jatkuu vuoden 2014 kesään ja sitten alkaa arki. Ruusutorpan koululta siirtyneet nuorisotyöntekijät eivät joudu pärjäämään vapautta rakastavien kirjastoammattilaisten kanssa yksin, vaan mukaan on valittu loistava työnohjaaja. Esimiehet silottavat byrokratian polkuja ja mahdollistavat keskustelut ja läpikäynnit rauhassa, poissa arjesta. Sitten palataan arkeen ja kokeillaan, toimiiko sovittu arjessa oikeasti.

Loppujen lopuksi nuoret saavat parempaa palvelua paikassa, jonne he ovat itse jaloillaan äänestäneet palvelun haluavansa. Joskus saan asiakaspalautetta siitä, että nuoret noin oleskelevat kirjastossa, lainaako ne edes? Kirjasto on kuitenkin turvallinen paikka opiskella, oleilla, pelata ja seurustella. Otan heidät ilomielin kirjastoon enkä lähetä kauppakeskukseen tai torin laidalle hengailemaan. On kirjaston asia järjestää tilat niin, että myös pienemmille, aikuisille ja ihan kaikille on tilaa olla ja viihtyä ihan yhtä lailla. Suurin haaste on pienemmissä kirjastoissa, joissa osastoja ei pysty erottamaan seinillä toisistaan.

Yhteistyö, erilaisten osaamisten ja sallivan asenteen yhdistelmä saa kirjaston kukoistamaan!

Oili Sivula
Sellon, Laaksolahden ja Viherlaakson kirjastot

Kuva: Nuorisonohjaajat Annika Bäck ja Leila Räsänen (oik.) lähtölaukausbileissä

One comment on “Yhteistyössä on voimaa