Kirjasto on pyhä

Viesti Sellon kirjastossaMinulle kirjasto tarkoittaa ihmisen kannattelemista. Kummallisesti sanottu, kun kirjastossa on siis kirjoja ja tyyppejä, jotka sanoo ssh? Kirjasto on niitäkin.

Kirjastossa on tekstejä, kuvia ja ääniä, jotka antavat ihmiselle, mitä hän tarvitsee. Tietysti sillä tavalla tarvitsee kuin teksti, kuva tai ääni voi auttaa: ilahduttamaan, antamaan tietoa, syventämään ajatusta tai tunnetta.

Kirjasto voi olla myös se tyyppi. Alan tyypit puhuvat joskus, miten olemme juttelutoimisto. Kirjastokoulussa ei opi psykologiksi eikä pedagogiksi, mutta joskus vain olemalla tuolillaan ja kuuntelemalla voi auttaa. Ihan kuten jokainen meistä voi, olematta missään ammattiroolissa.

Kirjasto on myös tila, jossa voi olla, ostamatta mitään ja myös lainaamatta mitään. Kenellekään ei tarvitse puhuakaan. Kun ottaa muut huomioon tavallisen kohteliaasti, saa olla ihan rauhassa. Joskus kyllä voi olla tapahtuma, josta ei ehkä itse saa iloa. Mutta joku muu saa: lapsi musiikkituokiostaan, aktiivinen vanhempi ihminen jumppatuokion, fani kohtaa kirjailijan. Tapahtumakin kannattelee: iloa, tietoa ja fanittamista.

Vuonna 2003, kun Sellon kirjasto kymmenen vuotta sitten avattiin, ylemmät virkamiehet, jotka kutsuttiin juhlaan, puhuivat ostoskeskuskirjastostamme sanalla ”palatsi”. Soittohuoneet, joissa on soittimia, olivat jotakin täysin käsittämätöntä. Ja nyt arkea! Sellon kirjasto on rakennettu niin, että samaan tilaan voisi tulla kaupallinen yritys, jos kirjasto joskus siitä lähtee. Näistä huolimatta ajattelen itse, että kirjasto voi olla pyhä. Tila ei ole pyhitetty, kokoelmissa kyllä on eri uskontojen pyhiä kirjoja, mutta ne eivät ole pääosassa tarjonnassamme. Mutta tarkoituksensa vuoksi ja kaikille tarkoitettuna palveluna kirjasto on minulle pyhä.

Hyvät koulut, erinomainen terveydenhoito ja toimiva julkinen liikenne ovat suomalaisten ja espoolaisten kannalta elintärkeitä. Mutta emme pärjää ilman kirjastoja, emme ihmisinä ihan loppuun asti. Olette äänestäneet jaloillanne ja Espoon kirjastoilla on ollut isosti käyttäjiä vuonna 2013.

Kiitos leppävaaralaiset, että olette ottaneet meidät omaksenne!

Oili
aluejohtaja, Leppävaaran alue

One comment on “Kirjasto on pyhä
  1. Mikko Airaksinen sanoo:

Kirjasto on Pyhä kaikissa positiivisissa tavoissa ymmärtää pyhyys. Mutta ehkä pyhyys on se, joka saa monet kavahtamaan kirjaston uudistumista tai muuttumista.