Lukijan vastuulla

Espoon kaupunginkirjaston johtoryhmä on päättänyt pitää yhteistä blogia asioista, jotka ajattelee, kokee tai saa aikaan johtaessaan kirjastoa.

Kirjoittajat ovat kirjastopalveluiden johtaja, kirjastopalveluiden aluejohtajat sekä palvelujohtaja. Blogin päätoimittaja on kirjastopalveluiden johtaja.

Blogin nimi on valittu ilmeisen huvittavista syistä. Itselleni tällä sanonnalla on kuitenkin kaksoismerkitys: lukijalla on vastuu maailmasta ja lukeminen tekee ihmisestä vastuun ottajan. Kuuntelin tällä viikolla LMTietopalveluiden eTiedon valtatie-tapahtumassa Tuomas Enbuskea, joka hellyttävästi kertoi lapsuudestaan Oulussa ja ajastaan kirjaston mikrofilimin lukulaitteen äärellä, jossa hän luki vanhoja lehtiä. Enbuske siteerasi tutkimuksia, joissa lukemisella ja älykkyysosamäärällä on yhteys (syy-seuraussuhteesta voimme keskustella toiste). Lukija oppii uusia asioita ja varsinkin jos lukee itseään haastaen, saa aivonsa järjestymään uudelleen.

Lukijalla on mahdollisuus kasvaa intellektuelliksi, joka Edward Saidin sanoin edustaa ”… yksilöllistä kutsumusta, energiaa, itsepäistä voimaa, joka osallistuu sitoutuneena ja tunnistettavana äänenä kielessä ja yhteiskunnassa ja nostaa esille koko joukon yllättäviä kysymyksiä, jotka liittyvät loppujen lopuksi valistamisen ja tasa-arvon tai vapauden yhdistämiseen.”

On hyvin selkeä johtopäätös, että kirjaston johtavat henkilöt ovat julkilukijoita ja siten sormella osoitettavissa intellektuelleiksi. Siksipä ryhdymme pitämään blogia.

Yleisessä kirjastossa yhdistyy paljon asioita ja joita kohtaamme joka päivä: ihania ja ärsyttäviä asiakkaita, hyviä ja huonoja kirjoja, pakollisen kaupungin byrokratian ja rakkaan henkilökuntamme. Maailma ympärillämme muuttuu ja vaikuttaa meihin. Kuntaliitosten tapaiset asiat ovat hyvin kaukana kirjaston johtajienkin arjesta ja silti suuriin ilmiöihin on jotenkin varauduttava.

Täällä kerromme teille, mitä me teemme, jotta kirjasto voisi aina auttaa Sinua.

Koska kirjastoammattilaiset, johtajatkin ovat ihmisiä, kerron teille, että rakastan kovasti kissojani. Kaksosten nimet ovat Narya ja Vilya. Tiedättekö, mistä suurteoksesta nimet ovat kotoisin? Koiraa minulla ei voi olla, koska olen laiska, enkä viitsi ulkoiluttaa ketään!

Merkitty: ,