Tansseja ja Taikaa senioreille ja muillekin. Mitä uusiin palveluihin tarvitaan henkilöstöltä? Entä asiakas?

Uusia kirjastopalveluja meneillään ja tulossa. Pelottavaa, jännittävää, innostavaa vaiko kaikkea tätä? Onko tarpeen hommata aina vankan koulutuksen kautta osaamista, ennen kuin voimme aloittaa uusia palveluja? Vai mikä oikeastaan on tärkeää?

Levytansseja Entressen Jukeboksissa

Senioritanssit

Markku Lehikoinen kertoo: Viime vuoden Espoo-päivänä järjestimme Jukeboksissa Levytanssit varttuneille. Tanssit saivat hyvän suosion. Paikalle saapuivat myös kilpatanssiharrastajat Eija ja Reijo Karikivi. He ilmoittivat, että olisivat kiinnostuneita järjestämään päiväsaikaan tanssinohjausta.

Syyskuun alussa sovimme, että Jukeboksissa tanssitaan kerran kuussa. Koska kiinnostus toimintaa kohtaan näytti kasvavan, vuoden 2014 alusta tuplasimme tanssikerrat ja nyt Jukeboksissa tanssitaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena tiistaina. Tanssit sopivat mainiosti myös ensikertalaiselle. Samalla voi saada halutessaan myös henkilökohtaista ohjausta. Lopuksi tanssitaan vapaaseen tahtiin. Kirjasto tarjoaa kahvit, mehua ja pientä purtavaa sekä dj:n.

Paikalla on ollut 6-20 tanssijaa. Tanssit ovat saaneet yllättävän kiinnostuneen vastaanoton ja kyselyjä asian tiimoilta on tullut lisää.

Tapaus osoitti sen, miten tärkeää on kaivaa esiin rohkeus ja tarttua hetkeen, kun sellaisen mahdollisuuden näkee. Mahdollisuus tuli eteen aivan yllättäen. Karikivet olivat selvästi otettuja siitä, että heitä pyydettiin tanssinohjaajiksi. Tästä tuli hyvä mieli molemmille osapuolille ja lisäksi saimme asiakkaillemme jotakin täysin uutta tarjottavaa. Tanssien dj:na on toiminut kirjaston sivari. Hän on ottanut myös vastuun mainosten tekemisestä. Verkkomainonta kun ei välttämättä saavuta kaikkia varttuneempaan sukupolveen kuuluvia.

Tällaista oppii vain tekemällä. Myös kirjaston johdon avoin asenne uusille ideoille on tärkeää. Ideoita rohkeasti kokeilemalla voi olla yllättävä lopputulos, varsinkin jos ei tarvitse pelätä mokaavansa.

 

Espoon kirjastojen kotipalvelu Taika on laajentanut palveluvalikoimaansa HelMet-opastuksiin

Anja Savolainen ja Marjo Kemppainen aloittivat Helmet-opastukset viime vuonna. Ajat muuttuvat ja pyrimme vastaamaan haasteisiin. Etenkin uudet asiakkaat omaavat tietotekniikkataitoja ja muutamalla on jo oma tietokone, ipad tai älypuhelin käytössään. Opastusta olemme tarjonneet ja siitä on hyviä kokemuksia. Opastus on tapahtunut puhelimitse ja Puolarmetsän sairaalassa osastoilla.

Kaikki asiakkaamme eivät suinkaan ole vanhuksia, vaan palvelemme esim. liikuntarajoitteisia. Asiakkaanamme on myös mm. kehitysvammalaitos. Työssäni koen mielekkäimpänä haasteena sen, kuinka tavoitan sen vanhuksen tai liikuntaesteisen ihmisen, jolle voin välittää iloa ja tuoda lisää elämänlaatua työlläni.

Taikan senioririennot rohkaisivat meitä ulos kentälle. On ollut antoisaa ja erittäin hyödyllistä osallistua kaupungin tarjoamiin kulttuuri -ja liikuntatapahtumiin. Ihmisten kohtaamiset ovat hauskoja, antoisia, opettavaisia ja antavat iloa sekä uskoa omaan työhön. Työssämme emme aina kohtaa asiakkaitamme kasvokkain vaan enemmänkin ääninä puhelimen välityksellä. On ollut mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon tapahtumat vetävät porukkaa. Olen saanut paljon eväitä työhöni näistä tapahtumista ja etenkin siitä, että näen, kuinka innostuneita ja kiinnostuneita tapahtumista seniorit ovat. Liikkeelle lähteminen on tärkeää myös oman jaksamisen ja työssä kehittymisen kannalta. Jatkossa olisi hienoa laajentaa asiakaskohtaamisia erilaisissa yhteisöissä, palvelutaloissa ja laitoksissa.

Se, että annetaan mahdollisuus, innostetaan ja jopa yllytetään kokeilemaan uutta – uskaltautumaan. Siinä ehkä tuleekin se kynnys itselle – uskallanko, rohkenenko, olisiko minusta ehkä tuohon juttuun – ”jospa se ei nyt mennyt ihan putkeen kuiteskaan”. Ideoita on hyvä heitellä ilmaan. Ei tarvitse miettiä, että onkohan tämä nyt ihan huuhaata. Innostutaan. Välillä ideat poikii jotakin tuotosta, välillä ei. Avoimuutta, kannustusta, molemmin puolista luottamusta, kehittymis- ja kehittämismahdollisuutta – aika mukava pläjäys.

Omaa katsantokantaa kannattaa rohkeasti laajentaa. Kotikirjastotyö on aika paljon yksin puurtamista, joten on hauskaa ja myös haasteellista opetella tekemään yhdessä. Oppia uutta ei välttämättä tarkoita ihan vain ”teknistä osaamista”. Työssä pitää olla myös luovaa iloa, luovuuden iloa.

 

… ja atk-laiteneuvontaan

WP_20140212_014

Sanna Koskela kertoo: Lainaa kirjastonhoitaja – palvelusta on vitsailtu, että saako sen kotiinkin? Nyt Kotikirjaston asiakkaat saavat tarvitessaan kirjastonhoitajan kotiinsa. Idea tähän palvelukonseptiin syntyi, kun vuosien takaisen atk-oppilaani läppäri otti ja väsähti elämäänsä.

Asiakas soitti kirjastoon ja pyysi juuri minua puhelimeen ja toivoi, että lähtisin hänen kanssaan ostoksille (ei yksin osaa eikä uskalla) ja pistettäisiin sitten aparaatti toimintakuntoon. Sovittiin, että lähden käymään asiakkaan kanssa kauppaan ja sitten mennään hänen kotiinsa hoitamaan homma toimintakuntoon. Meillä oli mukava päivä, ja asiakkaani taitaa olla aika onnellinen mini-iPadin omistaja nykyään.

Äskeisestä tarinasta syntyi ajatus siitä, että voisiko kirjasto tulla ulos, jalkautua, jos on tarvetta näissä opastusasioissa. Tässä oli Kotikirjastolle esimerkki uudesta asiakasryhmästä: kriteerit täyttävät asiakkaat, jotka haluavat nimenomaan atk-tukea. Vai olisiko parempi sana laiteneuvontaa.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa Kotikirjaston asiakkaat voivat ottaa minuun yhteyttä, jos tarvitsevat apua tietokoneiden, läppäreiden, täppäreiden, puhelimien tms. kanssa. Alku on ollut ihanan monipuolista. On asennettu tulostinta, digitoitu VHS-kasetteja, opeteltu internetin perusteita, täytetty Elisan häiriövikakaavaketta, yritetty päivittää iPadia, harjoiteltu erilaisten sähköpostien ja nettipankin käyttöä, opeteltu Wordilla osoitteen kirjoittamista kirjekuorille, kaiveltu e-kirjojen/lehtien lukemista varten tarvittavia appseja, päivitetty ohjelmia, annettu sairaalan potilaille virikkeitä tablettien avulla (tablettien eri muodossa kuin yleensä 😉 ).

Olen kaukana täydellisestä näiden kaikkien juttujen kanssa. Luulen, että senioreiden ja kaikkien asiakkaiden kohtaaminen ”täyspäisinä, oppivina” yksilöinä on se juttu. Positiivinen ja kannustava asenne taitaa olla melkein tärkeämpää kuin täydellinen tekninen onnistuminen. Itse koen, että työhön melkeinpä kuuluu kuunnella. Haluan olla ihminen inhimillisesti toiselle ihmiselle. Tässä mielessä mennään vähän lähemmäksi kotisairaalaa. Ehkäpä varsinaista kotisairaalaa tarvitaan tämän työn ansiosta sitten vasta myöhemmin.

 

Siis: Mitä?

Tärkeää on: rohkeus esiin ja tarttua hetkeen … (uutta) vastuuta mainosten tekemiseen … oppii vain tekemällä … johdon avoin asenne … ideoita rohkeasti kokeilemalla … liikkeelle lähteminen … annetaan mahdollisuus … yllytetään kokeilemaan … ideoita ilmaan … avoimuutta, kannustusta, molemminpuolista luottamusta … kehittämismahdollisuuksia… opetella yhdessä tekemään … tulla ulos, jalkautua … kaukana täydellisestä … (asiakkaiden) kohtaaminen täyspäisinä, oppivina yksilöinä … positiivinen ja kannustava asenne …olla ihminen toiselle ihmiselle…

Asiantuntijoiden mielestä uusien palvelujen kehittämiseen ja käyntiin polkaisemiseen tarvittiin kiteytetysti yllämainittuja asioita. Otetaan siis tavoitteeksi tänä vuonna asiakkaan luo lähteminen ja jonkin uuden asian opettelu. Eikä unohdeta yhdessä tekemistä ja toistemme kannustamista.

Ja hyvä asiakas: rohkaisemme Sinua ehdottamaan uusia avauksia meille, jotta voimme palvella entistä paremmin!

Marjo Kemppainen, Sanna Koskela, Markku Lehikoinen, Anja Savolainen ja Anni Kääriäinen
Entressen kirjasto & Espoon kaupunginkirjaston Hakeutuva toiminta

Merkitty: , , , , ,
2 comments on “Tansseja ja Taikaa senioreille ja muillekin. Mitä uusiin palveluihin tarvitaan henkilöstöltä? Entä asiakas?
  1. Tuula Vaalamo sanoo:

    Tansseja ja taikaa senioreille artikkeli hyvä, mutta yksi tärkeimmistä tiedoista oli jäänyt kertomatta: kellonaika, koska tanssitaan?

  2. Tanssit ovat talvikaudella jokaisen kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena tiistaina klo 11-13. Kaikkien kirjastojen kaikkien tapahtumien tiedot löytyvät helmet.fi:stä.