Jääkö Espoonlahti edelleen ilman aluekirjastoa?

Espoonlahteen on suunniteltu aluekirjastoa yli kymmenen vuotta. Hanke on jarrutellut, koska poliittista yksimielisyyttä alueen kirjastojen tulevaisuudesta ei tahtonut löytyä tai lama on estänyt investoinnin. Lopulta vuonna 2014 päädyttiin aiempien päätösten mukaisesti tukemaan aluekirjastomallia.

Uusimman suunnitelman mukaan Espoonlahden aluekirjaston yhteyteen rakennettaisiin myös kulttuuritila. Aluekirjasto-kulttuuriareenan hankesuunnitelma valmistui viime vuoden lopussa, mutta lopullista päätöstä rakentamisesta ei ole tehty. Eikä ehkä lähivuosina tehdäkään. Tällä kertaa jarrumiehenä on raha. Metron rakentaminen ja homekoulujen korjaukset tyhjentävät kovaa vauhtia kaupungin rahakirstua. Talouden tasapainotus- ja tuottavuusohjelman mukaan kaupungin investointeja on tulevina vuosina supistettava kymmeniä miljoonia. Kukaan ei tässä vaiheessa osaa sanoa, kuuluuko Espoonlahden aluekirjasto-kulttuuriareena supistettavien joukkoon, mutta siltä vahvasti näyttää.

asukastilaisuudet

Espoonlahtelaisilta kysyttiin 2014 mielipiteitä alueen kirjastopalveluiden järjestämisestä.

Jos Espoonlahti jää ainoana ja väestömäärältään Espoon toiseksi suurimpana alueena ilman aluekirjastoa, Soukan ja Kivenlahden kirjastot olisi peruskorjattava. Peruskorjauksetkin maksavat, eikä rahaa niihinkään ole osoitettu. Soukan kirjasto valmistui yli 40 vuotta ja Kivenlahden kirjasto yli 30 vuotta sitten, eikä kumpaakaan ole vuosien varrella peruskorjattu. Kiireisimmäksi korjauskohteeksi ovat viime aikoina osoittautuneet Soukan kirjaston ulkoraput, joiden laatat irtoavat nopeammin kuin niitä ehditään korjata. Yksi vakava asiakkaan loukkaantuminen rapuissa on jo tapahtunut. Toivottavasti se jää viimeiseksi. Kivenlahden kirjasto odottaa puolestaan sisäilmatutkimusta. Pahimmassa tapauksessa joudumme sulkemaan kirjastot lähivuosina.

Kolme vuotta sitten tehdyn selvityksen mukaan iso osa espoonlahtelaisista kirjastonkäyttäjistä käyttää jotain muuta kuin oman alueensa kirjastoa. Hyvin varustetut nykyaikaiset aluekirjastot houkuttavat erityisesti nuoria aikuisia. Yksi syy muiden alueiden kirjastojen käyttöön on esteettömyys. Lastenvaunuja käyttävät pikkulapsiperheet ja liikuntaesteiset eivät valitettavasti Soukan kirjastoon pääse, vaikka palvelisimme heitäkin mielellämme. Soukan ja Kivenlahden kirjastoihin ovat jääneet asiakkaiksi erityisesti koululaiset, nuoret ja varttuneempi väki. Heille lähikirjasto on tärkeä ja rakas paikka. Jos joudumme lähivuosina miettimään väistötiloja, päädymme luultavasti hajauttamaan palveluja. Mihin lehtien lukijat? Mihin koululaiset ja isommat nuoret? Noudetaanko varaukset jatkossa kirjastoautosta? Vastaavan kokoisia tiloja ei alueelta löydy. Palvelujen hajauttaminen on ikävä ajatus, mutta se voi muutaman vuoden kuluttua olla todellisuutta. Espoonlahtelaiset ansaitsisivat toki parempaa eli ihan yhtä hyvät kirjastopalvelut kuin muillakin espoolaisilla on!

Eeva Jäppinen
Espoonlahti

Julkaistu kohteessa Jory
One comment on “Jääkö Espoonlahti edelleen ilman aluekirjastoa?
  1. Mirja Vuorela sanoo:

Hei! On todella kohtuutonta espoolaispoliitikoilta, jos Espoonlahteen ei Lippulaiva uudisrakennuksen myötä saada aluekirjastoa.
    Mitenkään sitä en voi ymmärtää. Toivottavasti harkitsevat sellaisen päätöksen jälkeen myös muuta kaupunkia alemman veroprosentin määrittelyä espoonlahtelaisille.