Tervetuloa kirjastoon, isot ja pienet uudet asiakkaat!

 

Alkusyksy on uusien kirjastokorttien tekemisen aikaa. Mitä kaikkea Helmet-kirjastokortilla saakaan?

Nyt on jo elokuu. Kirjastoissa se tarkoittaa erityisesti koululaisten ja opiskelijoiden tuloa kirjastoon ja ja uusien kirjastokorttien tekemistä. Se on iloista ja vauhdikasta aikaa!

Jo useita vuosia ovat Helmet-kirjastot muistaneet jokaista espoolais-, helsinkiläis-, kauniais- ja vantaalaista ekaluokkalaista kutsulla kirjastoon ja kirjalahjalla. Toisille on kirjasto ollut tätä ennenkin tuttu paikka mutta monen asiakkuus alkaa käynnistä kirjastossa Helmet-ekaluokkalaiskampanjan yhteydessä – joko vanhempien tai koko oman luokan kanssa.

Koululuokkien kirjastokäynnit, kirjavinkkaukset heille sekä lukupaikat ovat haluttuja palveluitamme koko lukuvuoden. Aina ei lasten tai koululaisten tarvitse lähteä kirjastoonkaan asti. Monessa koulussa käy kirjastoauto säännöllisesti, ja ensimmäisen kirjastokortin hankkiminen ja lainaaminen hoituu sitä kautta.

Kirjastolle uusien asiakkaiden vastaanottaminen on keskeinen palvelu. Juuri silloin haluamme kertoa, mitä kaikkea kirjasto tarjoaa: kirjailijavieraita, 3D-tulostusta, skannerin, kirjanäyttelyitä, satutunteja ja paljon muuta!

Pääkaupunkiseudulla ja kuten kirjastokimpoissa yleensäkin, erityistä iloa minulle tuo se, että asiakkuus syntyy kerralla neljään kaupunkiin. Yhdellä kortilla saa Suomen ainoan metropolin kaikki palvelut (Helmet = Helsinki Metropolitan Area Libraries). Olin jäsenenä projektissa, jonka tuloksena vuonna 2003 otettiin käyttöön seudun yhteinen kirjastojen it-järjestelmä eli lyhyemmin kirjastojärjestelmä. Työ ennen käyttöönottoa kesti melkein neljä vuotta. Pääkaupunkiseudulla lainataan ja varataan paljon. Se vaatii suorituskykyä, jota vanhalla järjestelmällämme ei ollut.

Yhteinen kirjastojärjestelmä on mahdollistanut kiinteän yhteistyön myös muissa asioissa: tapahtumat, markkinointi ja verkkopalvelut ovat näistä hyviä esimerkkejä. Ropecon-roolipelitapahtumassa kirjastot olivat juuri yhteisvoimin esillä, ja Helmet.fi-sivut ovat Suomen arvostetuimpien brändien joukossa. Chat- ja Kysy kirjastonhoitajalta -palvelut hoidetaan yhdessä ja niitä käytetään paljon. Verkkoaineistojen lisenssit hankitaan yhdessä, joten lainattavaksi tulevan e-kirjan hinta on huokeampi.

Jokainen kirjoitettu kirjastokortti antaa saajalleen mahdollisuuden, jota ei kannata sivuuttaa. Huomaathan, että voit nopeuttaa kortin saamista rekisteröitymällä ennakkoon. Muista ottaa mukaan henkilötodistus ja paljon kysymyksiä, kun tulet hakemaan korttia!

Lapsellesi voit hankkia oman kirjastokortin, kun ryhdyt hänen takaajakseen. Alaikärajaa ei ole.

Käännä siis sivua, paperilla tai digitaalisesti!

Oili Sivula
Kirjastopalveluiden aluejohtaja
Tapiolan kirjasto

ja

Marjut Saloniemi
Viestintäkoordinaattori
Espoon kirjastot

Kuva:
Taikuri Laajalahden kirjastossa. Erja Tuhkanen/Espoon kaupunginkirjasto