Hyvä kiertää kirjastossa

Tänä aamuna bussiin rynnätessäni olin törmätä kotikadullani pieneen mummoon. Mummo noukki hartaan keskittyneesti roskapihdeillä roskia jalkakäytävää reunustavien pensaiden seasta. Pyörällinen vetolaukku oli muutettu roskienkeruuvaunuksi ja roskia oli kertynyt jo melkoinen määrä. Mihin aikaan hän oikein oli mahtanut lähteä liikenteeseen?

Mummo oli yksi heistä, jotka käyttävät omaa aikaansa ja näkevät usein paljonkin vaivaa tehdäkseen meidän muiden ympäristöstä ja elämästä miellyttävämmän. Nyt nämä arjen enkelit voivat lainata roskapihtejä myös kirjastoista. Aloite tuli kirjaston ulkopuolelta ja kirjasto tarttui ideaan.

Vapaaehtoistyöllä on Suomessa pitkät perinteet. Taloja ja heinää on koottu talkoilla. Jos naapuriapu on kaupungistumisen myötä vähän hiipunutkin, on vapaaehtoistyö toisaalta saanut uusia muotoja: Roska päivässä –liike on toiminut jo pitkään, Helsingin puistoissa pyörivät puistokummit ja erilaiset Anna hyvän kiertää ja Tee hyvä teko tuntemattomalle –liikkeet keräävät uusia salaisina pysytteleviä jäseniä.

Kirjastokin voi olla hyvän tekemisen paikka. SPR:n liikkuva veripalvelu levitti tänä keväänä ensimmäisen kerran petinsä Entressen kirjaston Siniseen huoneeseen. Kirjasto täyttyi tyynesti vuoroaan odottavista hengenpelastajista. Veri virtasi odotettua vuolaammin ja jo sovittuihin verenluovutuspäiviin lisättiin vielä yksi ylimääräinen. Kirjasto sijaitsee keskeisellä paikalla ja sinne on helppo pistäytyä työmatkalla. Antamalla tilansa käyttöön muutamana päivänä vuodessa kirjastokin on tukemassa tärkeää asiaa.

Sinisessä huoneessa tapahtuu paljon muutakin. Keskiviikkoaamuisin sinne ilmestyy hyväntuulisia rouvia. He hakevat takahuoneesta kirjalaatikot ja ottavat iloisesti vastaan joukon maahanmuuttajanaisia ja heidän lapsiaan. Kyseessä on Luetaan yhdessä –verkoston tapaaminen, jossa maahanmuuttajanaisille opetetaan luku- ja kirjoitustaitoa sekä suomen kieltä. Tämä verkosto sai viime vuonna yhdessä muutaman muun tahon kanssa Suomen ensimmäisen demokratiapalkinnon. Palkitsemisperusteissa todettiin, että verkoston toiminta vahvistaa yhteisöllisyyttä ja tukee vihapuheiden ja -käytöksen aikana suomalaisten ja maahanmuuttajien ennakkoluulotonta kohtaamista. Kirjasto puolestaan voi auttaa tätä toimintaa tarjoamalla tilaa silloin, kun se on mahdollista.

Eeva Jäppinen
Keski- ja Pohjois-Espoo

Merkitty:
2 comments on “Hyvä kiertää kirjastossa
  1. Abdo sanoo:

Kirjastot taitavat vaetalttivasti olla muuttumassa erilaisiksi multimedian ja nettikokemusten jakokeskuksiksi kirjat ja lehdet korvataan helpommin se4ilf6tte4ve4lle4 digidatalla. Me 1900-lukulaiset saamme pian kaihoten muistella painettuja kirjoja ja lehtie4, jotka siirtyve4t sinne samaan muistojen kokoelmaan konekirjoitettujen luettelokorttien, mikrokorttihakemistojen ja ke4sinkirjoitettujen kirjastoluetteloiden kanssa. Nyyh.

• sivuloi sanoo:

Niin kauan kuin paperiset kirjat ja lehdet löytävät lukijansa, kirjastot eivät niistä luovu. Lukemisen kokemus vain alkaa uusilla sukupolvilla siirtyä koneisiin, emmekä halua heitä kadottaa. Sisältö on muodosta riippumatta kuitenkin se kaikkein arvokkain!
      Oili Sivula, aluejohtaja